Brokoli

Brokoli kuulub toitainetiheduse koondindeksi järgi 20 toitainerikkaima toiduaine hulka. Indeks põhineb toiduainete toitainesisalduse ja kalorite suhtel. Brokolis leidub rohkesti väävlisisaldusega toitaineid, mis annavad ristõielistele köögiviljadele nende ainulaadsed tervislikud omadused. 100 grammi brokoli söömisel saame kätte päevas vajaliku C-vitamiini koguse.

Teadlased Ameerikas (Roswell Park Cancer Institute Buffalos) on leidnud, et kui süüa vähemalt 3 korda kuus brokolit, on 40% väiksem tõenäosus haigestuda põie- ja eesnäärmevähki.

Vali brokoli, mis on värvuselt tumeroheline ja katsudes kõva. Kui õisikud on juba kollakad, ei ole see enam nii maitsev. Ka brokoli varred kõlbavad süüa ja on iseäranis hõrgud beebibrokoli sortidel. Lõika vars viiludeks ja auruta või pruunista koos üksteisest eraldatud õisikutega. Lisaks sobivad need hästi panniroogadesse või püreesuppidesse.

Kasulikud ained: c-vitamiin, k-vitamiin, folaadid, mangaan, kiudained, kaalium, riboflaviin, kaltsium