Küüslauk

Küüslaugu tervistavat mõju annavad selles leiduvad väävliühendid. Inimestel, kes söövad korrapäraselt rohkesti küüslauku ja teisi laugu perekonda kuuluvaid köögivilju (nt sibul ja murulauk), esineb vähem käär- ja pärasoole- ning munasarjavähki.

Kardiovaskulaarsed haigused nagu südamerabandus ja insult on maailmas peamised surma põhjustajad. Kõrge vererõhk ja hüpertensioon on nende haiguste peamisteks tekitajateks. Uuringute abil on aga tõestatud, et küüslaugu tarbimisel on märkimisväärne mõju vererõhu alandamisele.

Antioksüdandi omadustega küüslauk aitab säilitada tugevat immuunsüsteemi.

Osta tugevaid, ümarate küünte ja kuivade kestadega mugulaid. Väldi küüslauku, millel on pehmeid laike ja rohelisi võrseid. Säilita küüslauku jahedas kohas (nt külmkapp).

Eriti hästi tuleb küüslaugu maitse välja seda pressides. Küüslauk sobib suurepäraselt paljudesse roogadesse – pastad, supid, panniroad, pajad, ahjuvormid jne. Isiklikult minu lemmiktoit, kuhu küüslauku peale panna on pitsa (vt retsepti SIIT).

Kasulikud ained: mangaan, c-vitamiin, seleen, kaltsium